Stoofpotje uit Israël

Vegetarisch recept van Karin
Stoofpotje uit Israël

Tijdens onze Waalstapperborrels wordt er regelmatig gesproken over vegetarisch koken. Er worden tips uitgewisseld over recepten en kookboeken. Het lijkt mij leuk om deze rubriek (receptenboek op het blog) hiervoor ook te benutten. We kunnen er ook een estafette van maken! Wie wil het estafettestokje overnemen?

En dan nu mijn vegetarische recept. Een tijd terug hebben we dit recept gezamenlijk gekookt in de Keuken van Wijkcentrum de Schakel. Als activiteit dus: samen koken en samen eten. Dit recept is een aanrader: eenvoudig te bereiden en erg smaakvol. Laat je verrassen.

Wat heb je nodig?

  • 2 rode paprika's

  • een scheut olijfolie

  • 2 rode uien, gesnipperd

  • 4 teentjes zwarte knoflook, fijngehakt

  • 1 aubergine, in dobbelsteentjes

  • 2 tl ras el hanout

  • 2 tl harissa

  • 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)

  • 2 blikken gepelde tomaten

  • 400 gr, 1 blik of pot kikkererwten, uitlekgewicht  240 gr

  • 150 gr rauwe tahin

  • 2-3 el citroensap

  • 100 gr feta, verkruimeld klein

  • bosje koriander, alleen de blaadjes

  • vers Turks brood of pita


 

Bereidingswijze

Rooster de paprika's boven open vuur, of als je geen gasfornuis hebt, onder de grill. Laat afkoelen in gesloten boterhamzakjes. Schraap de zwarte velletjes van de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd in stukken.

Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op een matig vuur. Bak de uien, knoflook, aubergine, en zout 10-15 minuten onafgedekt op middelhoog vuur. Voeg de ras el hanout, harissa, tomaten (inclusief vocht), paprika en kikkererwten toe en laat op matig vuur, onafgedekt, in circa 20 minuten tot een dikke saus inkoken. Roer zo nodig af en toe om aankoeken te voorkomen. 

Meng voor de saus de rauwe tahin met het citroensap in een ruime kom. Je zal zien dat de saus steeds stugger wordt. Voeg geleidelijk kleine scheutjes water toe, zodat de saus de dikte krijgt van slasaus. Breng op smaak met een kleine snuf zout.  

Haal de stoof van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Breng op smaak met grof (gerookt) zout en zo nodig een snuf suiker. Verdeel de stoof over vier pannetjes of borden en garneer met een gulle plens saus, feta en koriander. Serveer met vers brood of licht geroosterde pita's. Een groene salade past er ook goed bij.

Eet smakelijk!


Geplaatst: zaterdag 03 december 2022 door * Waalstappers

Andere artikelen

De Mensen uit Nijmegen

Portret van Ursula

Lees verder

Catalaanse Zarzuela

Een favoriet gerecht en recept van Silvia

Lees verder

De Mensen uit Nijmegen

Portret van Mary en Mieke op De Mensen uit Nijmegen

Lees verder
Waalstappers